Jerry Cotton in Finland since 1961

JERRY COTTONIN HISTORIAA SUOMESSA

Suomessa vuodesta 1961 ilmestyneen G-mies Jerry Cotton -viihdelukemiston asema oli 60- ja 70-luvulla niin vahva, ettei siihen kerta kaikkiaan voinut olla törmäämättä. Kaksi kokonaista sukupolvea (v.1935 - 1965 syntyneet) varttui, tai eli nuorta aikuisuutta, maailman kuuluisimman FBI-agentin seikkailujen parissa. Alun perin saksalaisesta, mutta New Yorkiin sijoittuvasta toimintasarjasta tuli osa suomalaista identiteettiä. Miehet samaistuivat ja naiset ihastuivat kovanyrkkiseen, mutta rehtiin ja huumorintajuiseen Federal Bureau of Investigationin asiamieheen.

MUTTA KUINKA KAIKKI KÄVIKÄÄN?

Viisikymmentäluvun lopulla oululaisen Kolmio-Kirja Oy:n toimitusjohtaja Esko Kastemaa oli Saksassa myymässä jäkälää, kun hän näki lehtikioskissa Jerry Cotton -lehden. Kastemaa innostui Saksassa vuodesta 1956 asti ilmestyneestä jännäristä niin paljon, että otti slvää kustantajasta. Tästä alkoi yhteistyö Bastei-Lubbe Verlagin kanssa ja ensimmäinen Jerry ilmestyi Suomessa vuonna 1961.

Kustantaja huomasi, että sanomalehti Kalevan nyt jo edesmenneen pakinoitsijalegendan "Antin" tyyli sopisi Cottoniin ja pyysi Antti Aaltoa kääntämään lehteä. Aallon kielitaito oli hieman puutteellinen, joten hän suhtautui alkuperäistekstiin melkoisella vapaudella ja muutti lehden tyyliä huomattavasti. Aalto lisäsi tekstiin suomalaiseen makuun sopivaa huumoria - jopa suomalaisia henkilöhahmoja - ja karsi rajusti väkivaltaa. Aalto sanoikin pelastaneensa vuosina 1961-1968 ainakin sadan ihmisen hengen. Hän teki Jerrystä rehdin ja reipasotteisen, mutta hieman kömpelön "maalaispoika suurkaupungissa" -tyypin, joka sanallisesta valmiudestaan huolimatta oli varsin ujo naisseurassa. Kovin suomalaisen oloisen miehen siis. Lehdestä puuttuikin agenttisarjoille tyypillinen seksi ja raaka väkivalta lähes kokonaan. Vain suomalainen avausnumero "G-miehiä ja gangstereita vastaan" oli suoraan saksasta käännetty.

Lehden levikki lähti nopeasti huimaan nousuun, huolimatta samaan aikaan yleistyneestä kovasta kilpailijasta, televisiosta.

Aallon jälkeen lehden toimittajaksi tuli vuonna -68 Seppo Tuisku, joka on suomalaisen populääriviihteen suuri tuntematon. Toimihan vuonna -35 syntynyt Tuisku jo 50-luvun puolivälin jälkeen kuuluisan Aarne Haapakosken haamuna ja kirjoitti tämän nimimerkki Outsiderin "Pekka Lipposen Seikkailuista" ja "Kalle-Kustaa Korkin Seikkailuista" yli 100 jaksoa.

Tuiskun Cotton-kausi, joka kesti vuoteen 1991 asti oli Jerryn parasta aikaa. Erityisesti 70-luku. Hän luopui käännösteksteistä kokonaan ja loi täysin suomalaisen Jerryn. Tuisku itse kirjoitti 40 Cottonia ja toimi kustannustoimittajana sadoissa numeroissa. Usein Tuisku laati kirjoittajille valmiin juonikaavion ja muokkasi voimakkaasti valmista tekstiä. "Jotkut toivat käsikirjoituksen jo muutaman päivän kuluttua toimeksiannosta ja ne olivat sen näköisiäkin", kertoo Tuisku. "Sanoinkin pojille, että kirjoittakaa vain kaikessa rauhassa, kunhan teette kunnon jälkeä".

Aiemmin roskalehtenä pidetty sarja alkoi saada arvostusta jopa akateemisilta piireiltä. Jerry Cottonista tehtiin useita yliopistotasoisia tutkimuksia ja vuonna -76 professori Matti Kuusi aiheutti kovan polemiikin ehdottamalla Helsingin Sanomien artikkelissaan Cottonille kotimaisen työn palkintoa.

Seppo Tuisku piti siis kovan komennon myös "tallinsa" kirjoittajille huolehtiessaan lehden laadusta ja linjasta. Itse asiassa oli mahdoton erottaa kuka minkin numeron oli kirjoittanut (kirjoittajien nimethän pidettiin salassa).

Seppo Tuiskun aikana Cottonin myyntiluvut olivat suurimmillaan. Sarjan huippukausi osui 1970-luvun alkuun, jolloin kaksi kertaa kuussa ilmestyvän lehden jokaista numeroa myytiin lähes 30 000 kappaletta! Tämä ei ole edes koko totuus. Divareitten kautta Jerryä kierrätettiin moninkertainen määrä. Lukijat olivat iältään 12-80-vuotiaita ja tutkimusten mukaan joukossa oli muihin jännäreihin verrattuna enemmän naisia ja akateemisesti sivistyneitä. Eniten Jerryä luettiin kuitenkin työväestön piirissä. "1980- luvun alussa Jerry oli kuitenkin jo alamäessä", kertoo hämeenlinnalainen kirjailija Tapani Bagge, joka kirjoitti Jerryä vuosina 1983-1995 ja toimi Tuiskun jälkeen vastaavana toimittajana. "Saksalaiset vaativat vuonna 1981, että Jerry pitää kääntää suoraan alkuperäistekstistä. Vaikka tätä vaihetta kesti vain pari vuotta, suosio ehti romahtaa. Samaan aikaan tulivat kotivideot, joiden katselu vei nuoret lukijat".

Baggen kouli Cottonistiksi itse Tuisku, joka "aluksi kirjoitutti uusiksi kokonaisia lukuja Jerryn tyyliin sopimattomina". "Lopulta kirjoitin itsenäisesti ja keksin aivan uusia henkilöhahmojakin", kehaisee Bagge. Nykyään TV-sarjoja ja nuortenkirjoja kirjoittava Bagge muistelee agenttiseikkailuja hauskana aikana ja korkeakouluna kirjailijan uralle.

Kolmiokirjan luovuttua Jerry Cottonin julkaisemisesta, oikeudet osti Kiiminkiläis-Oululainen Musiikki-Mainos ky Juntunen. "Lähdimme liikkeelle varman päälle ja lähestyimme aluksi vanhoja tilaajia, kohderyhmänä 40-50 -vuotiaat. Kiinnostus on kuitenkin ollut kova myösa nuorten keskuudessa. Fidit tilaavat Cottonin lapsilleen, koska isät ovat opettaneet poikansa lukemaan sitä. Kaksikymmentä prosenttia tilaajista onkin naisia. Eräskin pitkään leskenä ollut nainen soitti ja kertoi, että Jerry on hänen ainoa miehensä ja riittää hyvin", kertovat Juntuset. "Olemme myyneet lehteen myös mainoksia, mutta uskomme, että lukijamme antavat tämän anteeksi. Markkinoinnissa saimme yllättävää vetoapua mediakohusta, joka syntyi ensin Jerryn lopettamisesta ja sitten sen jälleensyntymästä. Surkka joutuikin kirjoittamaan ykkösnumeroa yötä päivää, tiedon lipsahdettua julkisuuteen".

Entä miten ovat suhtautuneet 2000-luvun Cottoniin? "Tosi innostuneesti! Meitä ilahduttaa myös se, että BTJ-kirjastopalvelu hyväksyi Cottonin kirjastokelpoiseksi. Kulta-aikanaanhan Jerryä ei lainastosta löytynyt. "Mutta laadullisesti pyrimme Tuiskun aikoihin".

New Yorkin rämäpäisimmän G-miehen muistelmien tuotanto on siis innostuneissa käsissä. Smith & Wesson paukuu, Jaguarin renkaat vonkuvat ja hurtti huumori osuu gangstereihin lähes yhtä lujaa kuin Jerryn sepänsällin spesiaali. Moni joutuukin tupakanostoreissulla kovan paikan eteen, miettiessään, ottaako hyllystä Jerry Cottonin vai videofilmin.

Koska Jerry Cotton teki ensi esiintymisensä Suomessa keväällä 1961, on lehti ilmestynyt maassamme jo yli 44 vuotta.

JERRY COTTONIN KIRJOITTAJAT

Kohta 45 vuoden aikana Jerryä on kirjoittanut vain parikymmentä kirjoittajaa, monet ainoastaan muutaman numeron. Noin sata halukasta ei ole läpäissyt seulaa. Monista hylätyistä on tullut kirjailijoita, vaikka he eivät sopineet cottonisteiksi. Jorma Ojaharju kieltäytyi aikapulan vuoksi. Peter von Bagh sanoi suoraan, ettei osaa Jerryä kirjoittaa.

Cottonilla aloittivat kirjailijan uransa Tapani Baggen lisäksi mm. Simo Hämäläinen (Kätkäläinen) ja Juha Ruusuvuori. Muita kirjoittajia ovat olleet mm. Jouko Raivio (42 Jerryä), Juhana Lepoluoto, Pentti Pesä, Seppo Tuisku, Seppo Valjakka, Pekka Kolehmainen, Ari Paulow, Timo Surkka, Petri Hirvonen, Renne Nikupaavola, Juha Hintsanen (Tuiskun mielestä paras) sekä Arto Ahlakorpi, jolla oli Tuiskun mukaan sekä älyä, että huumorintajua, mutta joka teki vain muutaman Jerryn.

JERRY YLIOPISTOLLISISSA TUTKIMUKSISSA
• Mämmi, Kyllikki: Kuka pelkää Jerry Cottonia? G-mies Jerry Cotton huumorillisena väkivaltaviihteenä. Oulun yliopiston kirjallisen laitoksen seminaaritutkielma, 1980.
• Räsänen, Olavi: Sepänsälli Connecticutista eli Jerry Cottonin maailmankuva. Pro gradu ja lisensiaattityö. Helsingin yliopisto.
• Raivio, Jouko: Jerry Cottonin nyrkkisäännöt. Pro gradu. Tampereen yliopisto 1990.

MUUTA JERRY -TRIVIAA
• Jerry ilmestyi parhaimmillaan kuudessakymmenessä ja edelleen viidessäkymmenessä maassa, 14 eri kielellä
• Jerry Cotton lehtiä on myyty maailmalla yli 850.000.000 nidettä. Se on kaikkien aikojen suosituin jännityssarja
• Suomessa Cottonia on myyty jo 15.000.000 kappaletta vuodesta 1961
• Jerry Cotton ei ole koskaan ilmestynyt USA:ssa
• Saksassa tehtiin 60-luvulla kymmenen Cotton-elokuvan sarja, pääosissa amerikkalainen b-tähti George Nader
• Jerryn luoja Heinz-Harald Werner kuoli vuonna 2000 64 -vuotiaana. Hän oli siis vain parikymppinen tehdessään ensimmäisen Cottonin vuonna 1956

Lähde: Ari Paulow

Yhteensä:
    Kassalle
    (0)